Yleispohde I: Valtamedian Ytimessä

Ensimmäiseksi suosittelen lukemaan Olli Tammilehdon artikkelin ”Infosota ja journalismin kuolema”. Sen jälkeen kannattaa lukea Tammilehdon blogiteksti siitä, kuinka journalismin kuolema näkyy itse tekstin julkisuuteen saattamisen prosessissa.

Tarinoita sodasta on paljon, mutta kuinka moni niistä 
on totta? Totuudellisuuteen pyrkivä sotajournalismi on vaikeaa, sillä osapuolet pyrkivät vääristämään tietoja omaksi edukseen 
ja niiden tarkistaminen on usein hengenvaarallista. Tässä tilanteessa voi helposti syntyä itse itseään vahvistava kertomus, jolla on vain vähän tekemistä todellisuuden kanssa: sodan alussa epäluotettavista ja hatarista lähteistä saadun tiedon perusteella luodaan tulkintakehys ja myöhemmin saapuvasta tietovirrasta suodatetaan pois tähän sopimaton tieto.

https://www.rauhanpuolustajat.org/infosota-ja-journalismin-kuolema/ 

Siis minun artikkelini ongelmana eivät olleet valeuutissivustot vaan se, että käytin lähteitä, jotka eivät olleet linjassa valtamedian kanssa.

Alho kertoi, että opetus- ja kulttuuriministeriö, joka jakaa mielipidelehtitukea, vaatii nyt, että myös mielipidelehtien on tarkistettava faktoja. Jos tämä tarkoittaa mukauttamista valtamedian näkemyksiin ja tulkintoihin, kuten nyt vahvasti näyttää, mielipidelehtiä ei kohta ole tai jos on ne eivät saa mielipidelehtitukea.

http://www.tammilehto.info/blogi/2017/11/20/sensuuria-valeuutissyytosten-varjolla/ 

”Infosota ja journalismin kuolema” on erinomaisen mainio artikkeli. Olen sitä suositellut, ja suosittelen jatkossakin. Ydin-lehden palaute on ilmeisen epärehellistä. He eivät kerro, mikä lähteistä on ”valesivusto”. Hankala sitä onkin sanoa. Ehkä vähiten tunnettu ja arvovaltainen on Consortium News? Se ei ole tullut itselleni ainakaan kovinkaan tutuksi, vaikka olen joskus sivua vilkaissut.

Facebookissa Ydin-lehti juoksee piiloon journalistin ohjeiden taakse:

”Ydin-lehdellä on vastaava päätoimittaja ja olemme sitoutuneet journalistin ohjeisiin. Se tarkoittaa sitä, että kaikkea emme julkaise etenkin jos jutussa on väittämiä, joiden lähde on epäselvä tai selvästi valheellinen. Tämä on nyt aiheuttanut pahaa mieltä. Me emme nimittäin julkaise mielipidekirjoituksia.”

https://www.facebook.com/ydinlehti/posts/1285234561582470

(Mielipidelehtituki heille toki kelpaa.)

”Faktantarkistus” on de facto pyrkimys mukauttaa tiedonvälitys valtaa pitävien ideologiaan. Valtamediathan sitä tekevät, eivät riippumattomat tutkijat, ja media edustaa aina omistajansa maailmankatsomusta. Ydin-lehti on nyt ilmeisesti päättänyt mukautua saadakseen rahaa. Ja toki, ammattimainen lehti tarvitsee rahaa pystyäkseen elämään, mutta jos sisältö näin uhrataan, lehden arvoa on vaikea nähdä.

Aiheesta lisää:
http://www.revalvaatio.org/valeuutisten-huuma-ja-vaara/
http://www.revalvaatio.org/valeuutisten-anatomia-washington-postissa/
http://patomaki.fi/2015/06/hesarin-aika-on-ohi/

* * *